Ziekteverzuim verminderen

Het ziekteverzuim is de laatste 5 jaar met 15% toegenomen. Dat is een aanzienlijke toename, zeker als je weet dat het verzuim van een werknemer 250€ per dag kost!

Voor een organisatie betekent dit enerzijds financiële gevolgen. Maar het heeft ook effect op de productiviteit van de werknemer voordat deze uitvalt en op de sfeer binnen de organisatie. Voordat een werknemer uitvalt is de effectiviteit van werken al minder aan het worden en een persoon die niet fit is heeft vaak een negatievere attitude door de persoonlijke problematieken.

Daarom heeft organisatie baat bij de gezondheid en vitaliteit van de werknemers. Een gezondere werknemer is minder snel ziek en werkt productiever. Minder gezonde werknemers zijn sneller ziek, werken minder productief en komen sneller thuis te zitten. Het ziekteverzuim neemt dan toe.

Wat kan de organisatie doen om het ziekteverzuim te verminderen?

Eigenlijk is dit heel makkelijk, makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg dat werknemers fit en gezond zijn. Het fundament van het lichaam speelt een belangrijk rol. Beweging, voeding en ontspanning. Daarnaast is de sfeer in een bedrijf belangrijk, hoe werkt het team onderling samen.

Beweging

Elke uur in beweging zorgt voor een verbeterde doorbloeding en stofwisseling. Dit komt ten goede van de conditie, het gewicht en de concentratie tijdens het werk. Daarnaast is belangrijk om de spieren soepel en stabiel te houden, dit voorkomt lichamelijke klachten en dus ziekteverzuim. Ga bijvoorbeeld wandelend telefoneren!

Voeding

Voeding is belangrijk voor de weerbaarheid van het lichaam. Van belang is dat het lichaam voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen krijgt. Daarnaast zijn vitaminen, mineralen en vezels heel belangrijk. Zet voeding niet alleen in voor energie, maar ook voor het totaal functioneren van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. Verder zorgt dit voor een scherpere mindset tijdens het werk. Drink bijvoorbeeld maar drie bakjes koffie per dag en juist meer water of thee!

Ontspanning

Werkstress, deadlines of een druk sociaal leven. Allemaal spanningen die het lichaam energie kosten. Druk of stress ervaren is niet erg, de kunst is om dit om te zetten in ontspanning. Ga tijdens het werk af en toe een stukje buiten wandelen of schakel even 10minuten af na een intensieve vergadering.
Je kan op verschillende manieren ontspanning. Zoek jouw manier om te ontspannen, zodat je niet ziek wordt.

Team

De sfeer op het werk is belangrijk voor een positieve werkhouding. Daarom is het voor de organisatie belangrijk dat er veel aandacht besteed wordt aan de teamsaamhorigheid. Werknemers die met plezier naar het werk gaan, vallen minder snel uit.

Kosten ziekteverzuim

De kosten van een zieke werknemer loopt voor een organisatie al snel hoog op. Gemiddeld kost een zieke werknemer de organisatie € 250,00 per dag.
Dus nu een kleine preventie investering, zorgt voor het voorkomen van een grote kostenpost in de toekomst

Ondersteuning voor bedrijf of organisatie

BIVO Coaching helpt organisaties om bovenstaande onderwerpen goed te integreren. Workshops, persoonlijke metingen en individuele coaching zorgen voor een goede implementatie voor gezonde en fitte werknemers.